KORKKIKANGAS


Ekologinen ja vegaaninen korkkikangas valmistetaan korkkitammesta joka kasvaa pääasiassa Portugalissa. Korkkipuun kaarnaa korjataan 8-10 vuoden välein ja samasta puusta jopa 200 vuoden ajan. Korjaamisen jälkeen korkki keitetään, kuivatetaan ja höylätään ohuiksi viipaleiksi jonka jälkeen se tiivistetään käyttäen myrkytöntä tiivistettä. Lopulta korkki kiinnitetään puuvilla-polyesterikankaaseen säilyttämään kankaanomaisen taipuisuuden.

Nyt Suomessakin trendikankaaksi nouseva korkkikangas on ominaisuuksiltaan kevyt, likaa- ja vettähylkivä, hypoallergeeninen, antimikrobinen ja sietää kulutusta hyvin. Korkkikangas kutsutaan myös vegaaniseksi nahankorvikkeksi ja se on eläinoikeusjärjestö PETA'n hyväksymä tuote.

Korkkitammi
Korkkitammi

Miksi korkkimetsä on tärkeä?

Korkkitammimetsiä uhkaa taloudellisen arvonsa menettäminen mm. viinituotannon synteettisten tai muovikorkkien suosion kasvun myötä. Jos taloudellinen arvo pääsee laskemaan johtaa se näiden arvokkaiden metsien pusikoitumiseen, raivaamiseen tai muuttamiseen viljelysmaaksi. Tämä vuorossaan lisäisi monien uhanalaisten eläinlajien sukupuuton uhkaa kun vanhat korkkitammimetsät häviävät.

Päinvastoin kuin mitä usein luullaan, yhtään puuta ei kaadeta korkin saamiseksi: korkin kaarnan kerääminen on yksi ympäristöystävällisimmistä korjuumenetelmistä. Korkkikaarna irroitetaan puusta todella varovaisesti, jotta puuta ja sen sisintä kuorikerrosta ei vahingoitettaisi. Ensimmäisen kerran korkkipuusta korjataan sen karnaa vasta puun ollessa noin 20 vuotta vanha. Esim. viinikorkkien valmistukseen soveltuvaa korkkia saadaan vasta puun ollessa yli 40 vuotta vanha.

" Korkkitammimetsät ovat elintärkeitä myös paikallisille ihmisille. Korkinkorjuu on kuulunut Välimeren maiden asukkaiden elämään ainakin tuhannen vuoden ajan. Metsät ovat ikivanhoja, ja vanhimmat puut ovat jopa 600 vuoden ikäisiä. "

-World Wildlife Fund, WWFKorkkitammimetsissä elää mm. todella harvinaisia espanjanilveksiä ja keisarikotkia, ja siellä talvehtii runsaasti kurkia. Nämä kaikki kärsivät korkkitammimetsien hakkuista. Korkkitammimetsien suojeluun liittyy oleellisesti se, että tuhatvuotinen korkinleikkauksen perinne jatkuu tulevaisuudessakin. Näin varmistetaan paikallisten ihmisten toimeentulo sekä korkkitammimetsien monimuotoisuuden säilyttäminen. WWF tukee korkkitammimetsiä ja työskentelee paikallisten kanssa yhteistyössä suojellakseen arvokkaita korkkitammimetsiä sekä metsän eläimiä mm. tukemalla korkkituotteiden valmistusta ja niiden kysynnän lisäämistä.

Korkkitammen kaarnaa korjataan 8-10 vuoden välien, ja samasta puusta jopa 200 vuoden ajan.
Korkkitammen kaarnaa korjataan 8-10 vuoden välien, ja samasta puusta jopa 200 vuoden ajan.